samanclinic’s blog

درمان بیمارهای نشیمنگاه

بواسیر یا هموروئید را با چه علائمی بشناسیم؟

 

بواسیر بیماری است که در بافت های سیاهرگی مجرای نشیمنگاه ظاهر می شود. در حالت عادی این رگها مثل بالشتکی ترکیبی از مجرای سرخرگی – سیاهرگی و بافت پیوندی، کار کنترل مدفوع را برعهده دارند، ولی هرگاه این رگ ها تورم داشته باشند بواسیر اتفاق می افتد.

 

بواسیر را به شمع تشبیه کرده اند. رگ های متورم در مقعد و رکتوم پایینی، شبیه به وریدهای واریسی دیده می شوند. این بیماری علت های متعددی دارد. بسیاری از علت های آن ناشناخته هستند. ممکن است بر اثر تنش در حرکات روده یا افزایش فشار بر روی این رگ ها در زمان بارداری ایجاد شود. بواسیر ممکن است در داخل رکتوم قرار گیرد که به آن بواسیر داخلی می گویند، یا اینکه ممکن است در زیر پوست در اطراف آنوس ایجاد شود که به آن بواسیر خارجی می گویند.

بواسیر جمع کلمه باسور است. بواسیر ها انواع مختلفی دارند و به بواسیر داخلی، خارجی و لخته ای تقسیم می شوند.

بواسیر بیماری شایعی است که تقریبا از هر چهار نفر بزرگسال سه نفر در زمان های مختلف سنی به آن مبتلا می شوند. گاهی اوقات با خارش، درد و خونریزی نیز همراه است.

گاهی اوقات ممکن است یک لخته در بواسیر ایجاد شود که به آن بواسیر لخته ای یا بواسیر ترومبوز می گویند. این انواع بواسیر خطرناک نیستند، ولی می توانند بسیار دردناک باشند و گاهی اوقات نیاز به تخلیه و برداشتن کامل دارند.

خوشبختانه امروزه روش های خوبی برای درمان بواسیر از جمله درمان بواسیر با لیزر و جراحی در دسترس همه است. بسیاری از افراد می توانند آن را با روش های خانگی و با تغییر سبک زندگی خود کنترل و آرام کنند.

علت بواسیر چیست؟

علت بواسیر و علائم بواسیر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• خونریزی بدون درد در هنگام حرکت روده. ممکن است در هنگام دفع مدفوع مقدار کمی خون مشاهده کنید.

• خارش یا سوزش در ناحیه مقعد

• درد یا ناراحتی

• متورم شدن اطراف مقعد

• ایجاد توده ای در نزدیکی مقعد که ممکن است حساس یا دردناک باشد. (احتمال خونریزی ترومبویی وجود دارد)

علت بواسیر و علائم بواسیر معمولا به محل ایجاد آن بستگی دارد.

بواسیر داخلی: این نوع از بواسیر در داخل رکتوم قرار دارد و شما معمولا نمی توانید این بواسیر را ببینید یا احساس کنید و به ندرت با درد و ناراحتی همراه است. ولی در هنگام عبور مدفوع و فشاری که به این ناحیه وارد می شود باعث سوزش و در برخی مواقع باعث خونریزی می شود.

گاهی اوقات فشار آوردن می تواند از طریق بازوی مقعدی به بواسیر داخلی وارد شود که این بواسیر به بواسیر پیشانی یا پرولاپس شناخته شده است و می تواند درد و تحریک زیادی با خود به همراه داشته باشد.

بواسیر خارجی: این نوع بواسیر در اطراف مقصد ظاهر می شود. هنگام تحریک با خارش یا خونریزی همراه است.

بواسیر ترومبوز: گاهی اوقات در بواسیر خارجی ممکن است خون جمع شود و یک لخته (ترومبوز) به وجود بیاورد که می تواند باعث درد شدید، تورم، التهاب و ایجاد یک توده سخت در نزدیکی مقعد شود.

 

چه زمانی نیاز به دیدن یک دکتر دارید؟

خونریزی در هنگام تحریک روده شایع ترین نشانه بواسیر است. این زمانی است که باید پزشک شما را معاینه فیزیکی کند و برای تایید بواسیر، سایر آزمایش ها را انجام دهد و بیماری را به صورت کاملا تخصصی تایید و تشخیص دهد تا روش درمان بواسیر در زمان مناسب مشخص شود.

فرض کنید که بر اثر بواسیر خونریزی مقعدی دارید، به ویژه اگر سن تان بیشتر از 40 سال باشد. خونریزی رکتال ممکن است با سایر بیماری ها، از جمله سرطان کولورکتال و سرطان مقعد اتفاق بیفتد. در صورتی که خونریزی شما همراه با تغییرات مشخصی در عادات تحریک روده باشد، یا اگر مدفوع شما تغییر رنگ و درجه غلظت غیرطبیعی داشته باشد، باید با پزشک خود مشورت کنید. این نوع مدفوع می تواند نشانه خونریزی زیاد در ناحیه های دیگر دستگاه گوارش شما باشد.

اگر مقدار زیادی خونریزی مقعدی، سرگیجه، سردرد یا ضعف دارید، هر چه زودتر به اورژانس یا کلینیک سامان مراجعه کنید.